/ Συναντήσεις / Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η νόσος των 10.000 Ελλήνων!

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η νόσος των 10.000 Ελλήνων!

mara on May 12, 2014 - 11:43 in Συναντήσεις
4.7 (93.33%) 9 votes

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ΣΚΠ, (11 Μαΐου 2014), ο φυσιοθεραπευτής Παναγιώτης Βέρδης μιλά στο «Συναπάντημα» για τη νόσο από την οποία πάσχουν περίπου 10.000 Έλληνες και τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς.

 

SKP_2 (1)

 

Συναπάντημα: Τι προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας; 

Παναγιώτης Βέρδης: Η ΣΚΠ είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί. Η βλάβη στη μυελίνη-την ουσία που προστατεύει τους νευράξονες- προέρχεται από μια ανώμαλη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί.

Συναπάντημα: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν έναν ασθενή;

Παναγιώτης Βέρδης: Κάθε ασθενής είναι μοναδικός, σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Τα συμπτώματα είναι τα εξής: διπλωπία, κόπωση, αστάθεια, σπαστικότητα, μουδιάσματα, κακός συντονισμός, διαταραχές στην ούρηση. Για να καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από ΣΚΠ, συνήθως αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που θα τον κάνει να πάει σε νοσοκομείο, για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

 

SKP_7 (1)

 

Συναπάντημα: 11η Μαΐου: η Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ. Στο δελτίο Τύπου των εκδηλώσεων που οργανώσατε για την ημέρα αυτή, γράφετε ότι κάνετε προσπάθεια αποστιγματοποίησης. Γιατί θεωρείτε ότι έχουν στιγματιστεί όσοι πάσχουν;

Παναγιώτης Βέρδης: Μιλάμε για τη γενικότερη στιγματοποίηση ατόμων ΑΜΕΑ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίζονται υγιείς και ΑΜΕΑ με τον ίδιο τρόπο. Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει μία σειρά από ομαδικές δραστηριότητες, δωρεάν για τα μέλη του.

 

Συγκεκριμένα:

1. Μυϊκή ενδυνάμωση στο νερό

2. Ψυχοθεραπεία

3. Συμβουλευτική για νεοδιαγνωσθέντες και για τους συγγενείς τους

4. Ψυχολογική υποστήριξη

5. Αυτοβοήθεια

6.Στήριξη νέων και εφήβων

7. Εικαστική ψυχοθεραπεία

8. Μουσικοθεραπεία

9. Νευρομυϊκή εκπαίδευση και χαλάρωση

10. Χορό

11. Ρεφλεξολογία

12. Pilates

 

ΣΚΠ_7 SKP_5 SKP_4 (2) SKP_4 (1)

 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα γίνει στην Αίγινα το πρόγραμμα «Ταιριάζουμε στην Αίγινα» στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου 2014. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης των ατόμων με διαφορετικότητα στην καθημερινή ζωή. Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο ατόμων με ΣΚΠ, τον σύλλογο Προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ, τον Δήμο Αίγινας και τοπικούς φορείς. Ας είμαστε και εμείς δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που με αξιοπρέπεια αγωνίζονται για μια ποιοτική ζωή…

 

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Παναγιώτη Βέρδη

 

0 POST COMMENT
Rate this article
4.7 (93.33%) 9 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *