/ Συναντήσεις / Χλόη και Διονύσης Θεοδωρόπουλος: Οι πρωταθλητές του χορού του πάθους

Χλόη και Διονύσης Θεοδωρόπουλος: Οι πρωταθλητές του χορού του πάθους

mara on May 17, 2014 - 15:50 in Συναντήσεις
4.8 (95.56%) 27 votes

 

 

Το tango είναι ένας χορός που σε παρασύρει σε έναν μαγικό τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, είτε χορεύοντας, είτε παρακολουθώντας… Γνώρισα τους πρωταθλητές Ελλάδος του Tango Escenario Χλόη και Διονύση Θεοδωρόπουλο όταν τους κάλεσα σε τηλεοπτική εκπομπή. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που έχει την ταπεινότητα καλού αθλητή, την ευγένεια σπουδαίου καλλιτέχνη και τη φινέτσα ευρωπαίου χορευτή. Τη συνέντευξη αυτή μου την παραχώρησαν από τη Ρώμη όπου βρίσκονται για να κάνουν πρόβες με την ομάδα Tango Seduccion, του αργεντίνου χορευτή και χορογράφου Gustavo Russo, για την παράσταση «Tango in Red Major». Η παράσταση αυτή θα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα βρεθεί στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου στον χώρο της Τεχνόπολης.

tango_3 (2) tango_14 (2)

tango_3 (1)

Συναπάντημα: Βλέποντας την πορεία και των δύο, είναι φανερό ότι  η Χλόη από μικρή συνειδητά είχε επιλέξει να ασχοληθεί με τον χορό, ενώ ο Διονύσης βρέθηκε τυχαία στον χώρο. Φάνηκε ποτέ αυτή η διαφορά είτε σε κάποιον διαγωνισμό είτε σε προετοιμασία κάποιας δουλειάς?

Χλόη & Διονύσης: Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδικό όνειρο το οποίο γίνεται πορεία ζωής, φαίνεται να είναι ένα ισχυρό δεδομένο. Η επιλογή όμως ενός ενήλικα που, μπορεί μεν να βρέθηκε τυχαία στον χώρο, επέλεξε όμως συνειδητά να παραμείνει, είναι εξίσου ισχυρή. Σημασία έχει τι θέλεις να κάνεις και πόσο διατεθειμένος είσαι να ασχοληθείς και να δοθείς σε αυτό. Στη δουλειά μας δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο οι σωματικές δυνατότητες του χορευτή, αλλά η αρμονία του ζευγαριού, η οποία άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία του tango.

Συναπάντημα: Το tango νομίζω ότι είναι ο πιο αισθησιακός, ερωτικός χορός! Να υποθέσω ότι ήρθατε πιο κοντά μετά από έναν χορό;

Χλόη & Διονύσης: Θα διαφωνήσουμε! Για εμάς το tango δεν είναι ένας ερωτικός και αισθησιακός χορός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ναι μεν είναι «ο χορός του πάθους», καθώς μπορεί να σε φέρει πολύ κοντά με τον/την παρτενέρ σου και να αγγίξει ευαίσθητες πτυχές της προσωπικότητάς σου, το πάθος στο tango, όμως, δεν συνεπάγεται απαραίτητα αισθησιασμό και ερωτισμό, αλλά ολοκληρωτική αφοσίωση. Όσο για εμάς, η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μας επαφή ήταν μέσα από το tango κι έτσι νιώσαμε την επιθυμία να γνωριστούμε καλύτερα.

tango_4 tango_8

Σ: Χλόη, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν είχες γίνει μπαλαρίνα;

Χλόη: Καθώς έχω περάσει και από αυτό το στάδιο, (ήμουν χορεύτρια κλασικού και σύγχρονου χορού για περισσότερο καιρό απ’ ότι ασχολούμαι με το tango), είμαι πλέον στη θέση όπου μπορώ να τα ζυγίσω και να δω πως η ζωή μου δεν διαφέρει πολύ από πριν. Το αντικείμενό μου εξακολουθεί να αντλεί την ολοκληρωτική αφοσίωσή μου, όπως επίσης και πολλές ώρες καθημερινής πρακτικής και άσκησης. Αυτό που μπορώ να πω πως έχει αλλάξει πολύ για εμένα, είναι ότι ενώ στον κλασικό και τον σύγχρονο χορό είχα μάθει (και συνηθίσει) να λειτουργώ αυτόνομα, στο tango χρειάστηκε να μάθω (και να συνηθίσω) να λειτουργώ σε συνάρτηση με κάποιον άλλον.

Σ: Διονύση, όταν ανακοίνωσες στην παρέα σου ότι θα ασχοληθείς με το tango σε φώναζαν «χορεύτρια». Πόσο εύκολο είναι για έναν άνδρα να ασχοληθεί με τον χορό στη συντηρητική Ελλάδα της κρίσης;

Διονύσης: Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μπορεί στον οικονομικό τομέα να βρίσκεται σε ύφεση, οι Έλληνες όμως πιστεύω πως έχουν ανοίξει τους ορίζοντες του μυαλού τους. Δεν θα έλεγα ότι ζούμε σε μια συντηρητική χώρα.  Πλέον ακούω ότι όλο και περισσότεροι άντρες θέλουν να ασχοληθούν με τον χορό και οι ερωτήσεις όπως «πού μπορώ να βρω μια σχολή στην περιοχή μου;» είναι όλο και πιο συχνές. Επίσης, κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί, είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης ο χορός ανθίζει και βλέπω τον κόσμο να θέλει να γνωρίσει καινούριους τρόπους διασκέδασης, που να ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

tango_3 (1)

Σ: Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο κάνοντας σεμινάρια και παρουσιάζοντας βραδιές tango. Πώς «πείσατε» το ξένο κοινό να εμπιστευτεί ένα ζευγάρι που δεν κατάγεται από την Αργεντινή;

Χ&Δ: Όταν αρχίσαμε να λαμβάνουμε προτάσεις για το εξωτερικό, το θεωρήσαμε μεγάλη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παρουσιάσεις τη δουλειά σου σε κοινό το οποίο έχει «βομβαρδιστεί» από πληροφορίες και παρουσιάσεις των μεγαλύτερων ονομάτων στον χώρο μας. Πρέπει να βρίσκεσαι σε συνεχή εγρήγορση και να δουλεύεις με συνέπεια για να αποδεικνύεις την αξία και την πρόοδό σου, δίνοντας μια προσωπική πινελιά, αλλά διατηρώντας και την παράδοση.

tango_12 tango_17  Πηγή: fb

Σ: Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Χ&Δ: Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μας.  Είναι μεγάλη μας τιμή να είμαστε μέλη μιας παγκοσμίου φήμης χορευτικής ομάδας αργεντίνικου tango και να ξεκινάμε περιοδεία μαζί τους. Θα ήμασταν πλεονέκτες αν κάναμε σχέδια για το μέλλον, τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα βιώσει το παρόν. Όσον αφορά στο επιθυμητό για εμάς επίπεδο, χορευτικό και διδακτικό, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από ο,τιδήποτε, είναι μια συνεχής πρόοδος και εξέλιξη.

Σ: Για ένα ζευγάρι που συνεργάζεται είναι δύσκολη η απόφαση απόκτησης ενός παιδιού, γιατί λογικά θα καθυστερούσε τις επαγγελματικές δραστηριότητές και των δύο.

Χ&Δ: Κατά τη γνώμη μας ένα παιδί χρειάζεται και τους δυο του γονείς. Συνεπώς, είτε οι γονείς δουλεύουν μαζί είτε χωριστά, θα πρέπει και οι δύο να αφιερώσουν χρόνο για την ανατροφή του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση απόκτησης ενός παιδιού είναι εύκολη υπόθεση, αλλά νομίζουμε ότι η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στη συνεργασία του ζευγαριού, όσο στην Ελλάδα του σήμερα.

tango_1 tango_7

Σ: Πόσο δύσκολες είναι οι προετοιμασίες πριν από κάποιο σόου; Έχετε τραυματιστεί ποτέ;

Χ&Δ: Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό και οι  πόνοι είναι υποφερτοί! (γέλια). Μετά την πρώτη περίοδο της συνεργασίας μας, καταλήξαμε στο ότι η συνεχής δουλειά μπορεί να διώξει το άγχος της προετοιμασίας πριν από κάποιο σόου, αλλά και να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, προς αποφυγή τραυματισμών.

Σ: Ποια θεωρείτε ως την πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σας;

Χ&Δ: Μπορεί να ακούγεται ονειρικό και σπάνιο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζήσει δύσκολες στιγμές. Νομίζουμε ότι στα 2,5 χρόνια που συνεργαζόμαστε, έχουμε μια συνεχή πρόοδο. Οι επιλογές και οι αποφάσεις μας, μάς έχουν οδηγήσει σε έναν δρόμο αρκετά ευνοϊκό.

Σ: Διονύση, έχεις πει ότι «όποιος περπατάει, μπορεί να χορέψει και tango». Ποιο είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσει κάποιος να μάθει να χορεύει;

Διονύσης: Το  πιστεύω ακράδαντα! Για να χορέψεις tango δεν χρειάζεται να κάνεις περίπλοκες φιγούρες, ούτε να έχεις το τριαντάφυλλο στο στόμα- άσε που είναι επικίνδυνο να τρυπηθείς! Για να χορέψεις tango θα πρέπει να αποφασίσεις ότι θέλεις να μοιραστείς, να επικοινωνήσεις και να δώσεις μια ζεστή αγκαλιά στον/ην παρτενέρ σου. Έπειτα, χρειάζεται υπομονή για να αισθανθείς και να αφουγκραστείς τις νότες, έτσι ώστε χορευτές και μουσικοί να γίνουν ένα. Όπως έχουν πει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι από τα πρώτα μαθήματα θα πρέπει να βρίσκουμε το θάρρος και να δοκιμάζουμε –πάντα με σεβασμό- αυτά που έχουμε μάθει.

Σ: Για επαγγέλματα όπως αυτό του χορευτή κάποιοι χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς . Έχετε νιώσει ποτέ αμήχανα από σχόλια ατόμων όταν αναφέρατε ποιο είναι το επάγγελμά σας; Έχετε αποφύγει ποτέ απάντηση στην ερώτηση με τι ασχολείστε;

Χ&Δ: Πράγματι, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χορός δεν είναι επάγγελμα και ότι είναι περισσότερο ένα χόμπι. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσες ώρες δουλειάς χρειάζεσαι για να μπορείς να ανταπεξέλθεις ως χορευτής και ως δάσκαλος. Σίγουρα έχουμε ακούσει «περίεργα» σχόλια στην πορεία μας, τα οποία βέβαια δεν μας έκαναν να νιώσουμε αμήχανα –άλλωστε δεν υπήρχε κάτι το προσβλητικό. Τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται όλο και λιγότερο. Δεν συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τη συζήτηση γύρω από το επάγγελμά μας. Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι χαρά μας να μιλάμε για αυτό.

tango_9 (1) tango_13 (1)

Σ: Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το ωραιότερος μέρος και πού βρίσκονται οι καλύτεροι χορευτές;

Χ&Δ: Η αλήθεια είναι ότι ταξιδεύουμε αρκετά… Φιλέας Φόγκ, όμως, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να γίνουμε!  Ένα μέρος που μας έχει εντυπωσιάσει πολύ είναι το Μανχάταν γιατί, κατά τη γνώμη μας, είναι μια πόλη που τα έχει όλα. Αλλά η ζωή στην Ελλάδα μας αρέσει πολύ και πάντα εκεί θέλουμε να επιστρέφουμε. Στον χώρο του tango ο κόσμος κινείται πολύ, ο θεσμός του «φεστιβάλ» είναι πολύ διαδεδομένος και ενθαρρύνει τη συνεύρεση διαφορετικών εθνικοτήτων σε διάφορες πόλεις και χώρες. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε μία πόλη, η οποία να έχει τους καλύτερους χορευτές, αυτή θα ήταν το Μπουένος Άιρες, που είναι άλλωστε και η μητρόπολη του tango.

Σ: Πολλοί ηθοποιοί παθαίνουν το λεγόμενο «σεντόνι», ξεχνούν τα λόγια τους. Φαντάζομαι σας έχει συμβεί να ξεχάσετε τη χορογραφία. Πώς αντιδράτε και πόσο συχνά μπορεί το άγχος να προκαλέσει κάτι τέτοιο;

Χ&Δ: Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όσο καλά προετοιμασμένος και να είσαι, αλλά δεν πιστεύουμε ότι παίζει απαραίτητα ρόλο το άγχος. Ακόμα και ο ενθουσιασμός μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς! Αν μας συμβεί αυτό –που μας έχει συμβεί, όχι λίγες φορές- αυτοσχεδιάζουμε! Άλλωστε, το tango είναι ένας χορός κατεξοχήν αυτοσχεδιαστικός, οπότε συνεχίζουμε προσπαθώντας να κρύψουμε την αμηχανία…

Σ: Κυρίως ποιες ηλικίες έρχονται στη σχολή χορού που διδάσκετε*;

Χ&Δ: Το tango δεν έχει ηλικία  και αυτό αποδεικνύεται στις βραδιές tango (milongas) όπου συνευρίσκονται όλες οι ηλικίες μαζί, αγκαλιάζονται και επικοινωνούν. Οι ηλικίες των μαθητών μας κυμαίνονται από 16 μέχρι 70 χρόνων, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται μεταξύ 30 και 40 χρόνων.

Σ: Είναι αισθητή η μείωση των μαθητών σας την περίοδο αυτή της κρίσης; Πόσο σας βοήθησαν τα τηλεοπτικά σόου χορού;

Χ&Δ: Ευτυχώς δεν έχουμε βιώσει μείωση των μαθητών μας, το αντίθετο μάλιστα! Σίγουρα οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα και ίσως και αυτό να είναι ένα κίνητρο για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος μια νέα κουλτούρα. Χωρίς αμφιβολία, η τηλεόραση είναι η καλύτερη διαφήμιση. Φυσικά και μας βοήθησε, όπως και βοήθησε γενικά τον χορό να γίνει πιο αποδεκτός στο ευρύ κοινό.

tango_10 tango_16 Πηγή: fb

Σ: Υποθέτω ότι είναι συνηθισμένο να έρχονται ζευγάρια λίγο πριν τον γάμο τους και να μαθαίνουν χορογραφία για τη γαμήλια τελετή. Πόσο αμήχανοι είναι οι άνδρες, πόσο εύκολα μαθαίνουν; Θυμάστε κάποιο αστείο περιστατικό;

Χ&Δ: Πραγματικά έχει πλάκα! Χαρακτηριστικό όλων των ανδρών είναι ότι δεν θυμούνται τη χορογραφία και αυτό δεν αλλάζει! Οι γυναίκες, από την άλλη, τους μαλώνουν! Αλλά έρχεται και η μέρα που πρέπει να κάνουν την πρόβα με το νυφικό… Γιατί η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο!

Σ: Ποιο άτομο σας έχει επηρεάσει περισσότερο στη ζωή σας;

Χ&Δ: Οι οικογένειές μας! Έχουμε την τύχη και οι δύο να έχουμε γεννηθεί σε οικογένειες που καλλιέργησαν και υποστήριξαν τις επιλογές μας.

Σ: Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;

Χ&Δ: Ευτυχώς ή δυστυχώς, το σπίτι μας δεν το έχουμε χορτάσει. Ταξιδεύουμε αρκετά και όταν είμαστε στην Αθήνα προετοιμαζόμαστε για το επόμενο ταξίδι μας! Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο που μετακομίσαμε στο σπίτι μας, οπότε ακόμα δεν το έχουμε «ζήσει», αλλά μας αρέσει πολύ το ότι συνδυάζει το κέντρο με τη γειτονιά –είναι σε πολύ κεντρικό σημείο στο Κουκάκι, το οποίο είναι από τις λίγες περιοχές της Αθήνας που διατηρούν την έννοια της «γειτονιάς».

tango_11tango_18 Πηγή: fb

 

*Συνεργάζονται με τη σχολή TANGart

Φωτογράφος: John Athimaritis

Styling/clothes: Cardou

 

8 POST COMMENT
Rate this article
4.8 (95.56%) 27 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments
 • May 17, 2014

  λατρευω το τανγκο… ειναι χωρος του ερωτα… το αγαπημενο μου εργο με το Al Pacino https://www.youtube.com/watch?v=NIbJJi9GHms

  Reply
 • May 17, 2014

  Είναι οι καλύτεροι!!!! Είμαστε πολύ περήφανοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Katherin
  Reply
 • May 19, 2014

  Εχω δει το ζευγάρι αυτό να χορευει και είναι καταπληκτικοί!!ευχαριστώ που μας τους παρουσιασατε και ξαναθυμηθηκα το υπεροχο ταγκο τους!τους ευχομαι καλη επιτυχια στα επομενα βηματα τους!!!

  ρευει

  giota
  Reply
 • June 10, 2014

  Τι πάθος!Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι αυτό το ζευγάρι ξεχωρίζει στη σκηνή.Μπράβο!

  Ευσταθία
  Reply
 • June 10, 2014

  Ο αγαπημένος μου χορός.Τους έχω δει και είναι απίστευτοι!καλή συνέχεια σε όσα προγραμματίζουν!

  Δανάη
  Reply
 • June 10, 2014

  Και να χορεύεις και να βλέπεις να χορεύουν,αυτός ο χορός σου δίνει μια άλλη ενέργεια.Παιδιά,συνεχίστε έτσι!

  Αντώνης
  Reply
 • June 10, 2014

  Πολύ σεμνά παιδιά.Δεν ήξερα ότι είναι ζευγάρι.πολύ ωραίες ερωτήσεις

  Γιάννα
  Reply
 • June 10, 2014

  Μπράβο!!!Μπράβο!!!Μπράβο Συναπάντημα,μπράβο στο ζεύγος!

  Δαμιάνα
  Reply