/ Συναντήσεις / Έρευνα: Πώς επηρεάζει η γέννηση ενός παιδιού την επαγγελματική πορεία των γυναικών;

Έρευνα: Πώς επηρεάζει η γέννηση ενός παιδιού την επαγγελματική πορεία των γυναικών;

mara on February 20, 2019 - 12:57 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

 

Περισσότερο από το 40% των γυναικών με θέσεις πλήρους απασχόλησης σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους παραιτούνται ή ζητούν να γίνουν εργαζόμενες μερικής απασχόλησης μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, σύμφωνα με έρευνα σχετικά με το πώς επηρεάζει η γονιμότητα την επαγγελματική σταδιοδρομία επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, μόνο το 23% των νέων πατέρων αφήνει τη δουλειά του ή κόβει το ωράριο εργασίας του. Η έρευνα, που έγινε υπό την καθοδήγηση της Erin Cech, κοινωνιολόγου του Πανεπιστημίου του Michigan, μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του χαμηλού ποσοστού γυναικών σε θέσεις εργασίας που αφορούν στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Photo credit: www.wellbeingofwomen.org.uk

Και μπορεί να φαίνεται αναμενόμενη η απόφαση των γυναικών να θυσιάσουν την επαγγελματική τους ανέλιξη, αυτό που τις οδηγεί όμως σε αυτή την απόφαση δεν είναι μόνο η σκέψη πως πρέπει να αφιερωθούν στο μεγάλωμα του παιδιού τους. Πολλές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα γίνει μητέρα, καθημερινά βιώνει στον επαγγελματικό της χώρο την καταπίεση να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση που έχει και ότι η γέννηση του παιδιού δεν θα επηρεάσει τις ικανότητές της. Το άγχος της υπεράσπισης της θέσης τους μαζί με τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις που προκύπτουν στο σπίτι, σταδιακά κάνουν την καθημερινότητά τους εξαντλητική και ανυπόφορη. Έτσι, αυτό που φαίνεται ως επιλογή, που έγινε χωρίς προβληματισμούς, στην πραγματικότητα είναι η μόνη λύση.

Καθώς διανύουμε μια περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση περί καταπίεσης και κακοποίησης των γυναικών με διάφορους τρόπους, είναι καιρός να δούμε πώς μπορεί σε κάθε τομέα να γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την ίση αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών και τη συνέχιση της καλής επαγγελματικής πορείας των γυναικών, ακόμα και παράλληλα με τη μητρότητα.


Διαβάστε επίσης:

Οι έρευνες που έδειξαν πόσο σημαντικό είναι ένα κατοικίδιο στη ζωή μας: http://www.sinapantima.gr/?p=10549

J.Yost: Λογοθεραπεία με τη βοήθεια σκύλου θεραπείας: http://www.sinapantima.gr/?p=10226

Το πιο εύκολο και νόστιμο τζίζκεϊκ: http://www.sinapantima.gr/?p=10697

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.