/ Προτάσεις / Σύρος: Νησιωτική πρωτεύουσα με «αέρα» μεγαλούπολης

Σύρος: Νησιωτική πρωτεύουσα με «αέρα» μεγαλούπολης

mara on August 24, 2015 - 08:56 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Η Σύρος συνδυάζει αρμονικά τον «αέρα» αστικής μεγαλούπολης με αυτάρκεια και οργάνωση και την κυκλαδίτικη ομορφιά. Για να τη γυρίσετε, σίγουρα χρειάζεστε αυτοκίνητο και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα και τις παραλίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ερμούπολη: Πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων. Η εικόνα της πρωτεύουσας από μακριά είναι σαγηνευτική και όταν την περπατήσετε, θα σας μαγέψει ακόμα περισσότερο. Η πόλη του Ερμή, λοιπόν- του προστάτη του εμπορίου- πήρε το όνομά της από τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στο νησί μετά την καταστροφή της Χίου*, στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Σύντομα ανέπτυξε πλούσιες ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αξιοθέατα:

Πλατεία Μιαούλη: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι η πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, μια εικόνα γνώριμη, (οι μεγαλύτεροι ίσως θυμάστε το χαρακτηριστικό πλάνο στο Δημαρχείο από όπου έβγαινε η τελευταία εκπομπή ενός ζωντανού τηλεοπτικού σόου κάποιες σεζόν). Αρχικά ονομάστηκε «πλατεία Όθωνος», αργότερα «πλατεία Λεωτσάκου» -προς τιμήν ενός αξιωματικού- και από το 1889, που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μιαούλη, πήρε το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δημαρχείο: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία στη χώρα μας. Έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller, (Ernst Moritz Theodor Ziller, 1837-1923). Η κατασκευή του άρχισε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Στο εσωτερικό του κτιρίου μας ξενάγησε ένα πολύ νεαρό παιδί, ευγενικό και διαβασμένο. Είναι μια πολύ καλή ενημέρωση για τα πιο σημαντικά σημεία του Δημαρχείου και τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του νησιού.

Στη μαρμάρινη σκάλα του πρώτου ορόφου -πλάτους 15,5 μ.-σταθείτε να βγείτε μια αναμνηστική φωτογραφία.

Μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες είναι η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στον προθάλαμο θα δείτε προσωπογραφίες των δημάρχων και ελαιογραφίες του Βασιλιά Γεωργίου Α’ και της Βασίλισσας Όλγας, έργα του ζωγράφου Σπ. Προσαλέντη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο κτίριο, εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου, στεγάζονται τα Δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Στο τέλος της ξενάγησής μας, ο νεαρός μας έδωσε από έναν φάκελο που- ανάμεσα στα άλλα- περιείχε φωτοτυπία του απολυτήριου του Ελευθέριου Βενιζέλου από το βασιλικό γυμνάσιο Σύρου, (28 Ιουνίου 1880).

syros_19

Παλιό λιμάνι:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκεί  υπήρχαν οι  παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης (χτίστηκαν στα 1834-1839). Το 1994 δημιουργήθηκε σε τέσσερις αποθήκες τις νότιας πτέρυγας η Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δικές της συλλογές, (είσοδος από την πίσω πλευρά του κτιρίου). Εκεί επίσης βρίσκεται η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το πρώτο Τηλεγραφείο της Ελλάδας και το Νεοκλασικό κτίριο του Τελωνείου, που δίνει μια νότα του πολιτισμού που… πλημμυρίζει το νησί.

Αρχαιολογικό Μουσείο:

Στεγάζεται στο Δημοτικό Μέγαρο Ερμούπολης και περιλαμβάνει εκθέματα από την ελληνιστική περίοδο, ευρήματα από τα μυκηναϊκά και τα γεωμετρικά χρόνια και από τον οικισμό Χαλανδριανή, (2400/2300-2100 π.Χ.).

Ώρες λειτουργίας:

Θερινό: (από 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου) – Δευτέρα έως Κυριακή 08:00-20:00.
Ειδικό ωράριο Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή: 12:00-17:00, Μεγάλο Σάββατο: 08:00-15:00.

Ημέρες Αργίας: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου, Κυριακή του Πάσχα.

Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1.

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη: Ιδρύθηκε το 1995 και περιέχει προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη, χειρόγραφα, στίχους, ρούχα, το ρολόι, τη βέρα του κ.α.

Ώρες λειτουργίας: Το Μουσείο είναι ανοικτό από την 1η Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθημερινά 11.00 – 14.00  και  19.00 – 22.00.

Θέατρο Απόλλων:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, χωρητικότητας 350 θεατών και κατά τη γνώμη μου αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες αποδείξεις για την πολιτισμική ανάπτυξη αυτού του νησιού. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1862 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Πολλοί αποκαλούν το θέατρο «Μικρή Σκάλα του Μιλάνου».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφιερώστε λίγο χρόνο στην παρατήρηση των σπουδαίων προσωπικοτήτων που απεικονίζονται στην οροφή: ο Όμηρος, ο Ευριπίδης,  ο Δάντης, ο Βέρντι, ο Ροσσίνι, ο Μπελίνι, ο Ντονιτσέττι, ο Μότσαρτ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο εσωτερικό του- αν δεν έχει αλλάξει κάτι στους κανονισμούς-απαγορεύονται οι φωτογραφίες με φλας. Βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία Μιαούλη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην πλατεία Βαρδάκα.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-15:00 καθημερινά.

Ιερός Ναός Αναστάσεως: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη Σύρο θα συναντήσετε αυτή τη σπάνια συνύπαρξη ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας σε δύο αντικριστούς λόφους. Στην κορυφή του λόφου Δήλι βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία, η οποία ολοκληρώθηκε το 1909.

Καθεδρικός ναός Αγίου Γεωργίου , (Σαν Τζώρτζης): Ο ναός αυτός έχει κτιστεί τρεις φορές, μετά την αρχική του κατασκευή, (1200 μ.Χ). Η μορφή που έχει σήμερα χρονολογείται από το 1834.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου:

Εγκαινιάστηκε το 1870 και είναι αρχιτεκτονικού τύπου βασιλικής με τρούλο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου:

Είναι τύπου Βασιλικής με Τρούλο, (1826-29). Ο ναός βομβαρδίστηκε το 1943 και το Ιερό Βήμα καταστράφηκε πλήρως. Το 1951 αποκαταστάθηκε η ζημιά στο εσωτερικό του. Στον ναό αυτό βρίσκεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, (El Greco, 1541-1614).  Η εικόνα είναι έργο του 1562-64 και αποτελεί ένα από τα πρώτα του έργα, (σε ηλικία 19-22 ετών).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H Σύρος έχει πανέμορφες παραλίες με καθαρά νερά και θεωρώ ότι είναι ιδανικός προορισμός τόσο για οικογένειες με παιδιά, όσο και για νεαρά ζευγάρια και μεγάλες παρέες. Οι εικόνες που θα αντικρύσετε, θα σας μαγέψουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Στο νησί υπάρχει καζίνο. Αν θέλετε απλά να μπείτε για να χαζέψετε, φροντίστε οι άνδρες να μη φοράτε βερμούδα, καθώς δεν θα σας επιτρέψουν την είσοδο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Μην παραλείψετε να πάτε στο ορεινό χωριό Σαν Μιχάλης. Εκεί υπάρχουν δύο ταβέρνες και ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι, ο Ιερός Ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, (Σαν Μιχάλης). Από εκεί θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα, το απέραντο γαλάζιο.

 

* Το 1822 δεκάδες χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν από τον οθωμανικό στρατό. Η σφαγή της Χίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη και ενέπνευσε και πολλούς καλλιτέχνες. Το πιο γνωστό έργο είναι ο περίφημος πίνακας με τίτλο «des massacres de Scio», «η σφαγή της Χίου» του γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, (1798-1863). syros_04

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

Διαβάστε επίσης:

Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού: http://www.sinapantima.gr/?p=5306

Πόρτο Χέλι-Σπέτσες: κοσμοπολίτικο ταξίδι…χαλάρωσης: http://www.sinapantima.gr/?p=1251

Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των αρωμάτων και των αναμνήσεων…: http://www.sinapantima.gr/?p=3023

New York -New York: http://www.sinapantima.gr/?p=4574

 

10 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
 • August 29, 2015

  πολύ ωραία τα γράφεις!κατατοπιστική!

  eleni
  Reply
 • August 29, 2015

  Συναπάντημα, μας αρέσει που παρουσιάζεις τις ελληνικές ομορφιές. εμείς που πλέον επισκεπτόμαστε την Ελλάδα σαν τουρίστες, θέλουμε να γνωρίζουμε μέσα από τη σελίδα σου και άλλα μέρη.

  Μαίρη-Πάτροκλος-Μόναχο
  Reply
 • August 29, 2015

  δεν είχα αποφασίσει πού να πάω, παίρνω άδεια Σεπτέμβρη και μου έδωσες πολύ καλή ιδέα.έκλεισα για Σύρο και θα πάρω μαζί μου τις σημειώσεις σου.ευχαριστώ πολύ!

  Antonia-K.Petralwna
  Reply
 • August 29, 2015

  πολύ ωραίο νησί!!!!

  Χαρά-Άνδρος
  Reply
 • August 29, 2015

  wraio afierwma kai poly wraies fwtografies

  Nick Apostol.
  Reply
 • September 16, 2015

  η Σύρος είναι ωραία και τον χειμώνα

  Νένα-Λάρισα
  Reply
 • October 21, 2015

  Keep writing

  Jim
  Reply
 • October 29, 2015

  Nice place!

  Daniel
  Reply
 • July 31, 2016

  Ψάχνοντας προορισμό για τις φετινές διακοπές, έπεσα πάνω στο σαιτ σου συναπαντημα και ομολογώ ότι με επεισες να πάω Σύρο φέτος. Ευχαριστώ και συνέχισε με νέους προορισμους για τα επόμενα ταξίδια. …

  Ισμηνη
  Reply
 • July 5, 2017

  Πήγα μια φορά και πέρασα θαυμασια, πότε θα ξαναπάω ????

  Γιώργος
  Reply