/ Uncategorized / Galleria Borbonica: Μία σήραγγα-μουσείο στη Νάπολη

Galleria Borbonica: Μία σήραγγα-μουσείο στη Νάπολη

mara on January 28, 2018 - 20:10 in Uncategorized, Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Αν βρεθείτε στη Νάπολη, αξίζει να επισκεφτείτε τη Galleria Borbonica, μια σήραγγα με ενδιαφέρουσα ιστορία- που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τον αρχικό κατασκευαστή της- αλλά αξιοποιήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ως καταφύγιο χιλιάδων Ιταλών.

galleria_03

Κατασκευάστηκε το 1853 με εντολή του βασιλιά Φερδινάνδου ΙΙ του Bourbon, που βασίλεψε στη Σικελία και τη Νάπολη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με πολλές εξεγέρσεις. Ο αρχιτέκτονας στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός της ήταν ο Errico Alvino. Σκοπός της ήταν να αποτελέσει διαδρομή διαφυγής για τη βασιλική οικογένεια σε περίπτωση ανάγκης και συνδέθηκε με το υδραγωγείο. Ο βασιλιάς πέθανε πριν την ολοκλήρωσή της και η σήραγγα παρέμενε αναξιοποίητη και ξεχασμένη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

galleria_04

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι υπόγειοι διάδρομοι και οι γειτονικές δεξαμενές στέγασαν περίπου 10.000 Ναπολιτάνους. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά αντικείμενα των ατόμων που κατέφυγαν εκεί, για να γλιτώσουν από αεροπορικές επιδρομές: μάσκες αερίου, παιχνίδια, βούρτσες μαλλιών κ.α.

galleria_02

Επίσης βλέπει ό,τι έχει απομείνει από τις τουαλέτες και τα κρεβάτια τους. Μετά τον πόλεμο η σήραγγα έγινε χώρος αποθήκευσης ανεπιθύμητων αντικειμένων, αυτοκινήτων και μηχανών που είχαν κατασχεθεί. Το 2010  έγιναν οι απαραίτητες εργασίες κι ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να είναι επισκέψιμος.

galleria_05

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, πριν επισκεφτείτε τη σήραγγα, είναι ότι είναι ανοιχτή Παρασκευή, Σάββατο, και Κυριακή.  Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών κι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών. Υπάρχουν διάφορα είδη ξενάγησης κι ο χώρος διατίθεται για δεξιώσεις και παιδικά πάρτι.

———————————

Πηγή φωτογραφιών: www.galleriaborbonica.com/en/home/home

———————————-

Διαβάστε επίσης:

Ταξιδεύοντας στο Μιλάνο της όπερας και της μόδας…: http://www.sinapantima.gr/?p=7443

Μέρη βγαλμένα από τα παραμύθια…: http://www.sinapantima.gr/?p=8556

Στενή: Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός της Εύβοιας: http://www.sinapantima.gr/?p=9435

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *