/ Συναντήσεις / Γλωσσολόγοι ανακάλυψαν μία νέα γλώσσα στη Μαλαισία

Γλωσσολόγοι ανακάλυψαν μία νέα γλώσσα στη Μαλαισία

mara on February 7, 2018 - 13:35 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Μία- μέχρι τώρα άγνωστη- γλώσσα ανακαλύφθηκε από γλωσσολόγους του σουηδικού πανεπιστημίου Lund στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Την ονόμασαν Jedek.

malaysia_01 (πηγή φωτογραφίας: www.worldhotels.com)

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη αυτή, καθώς η μελέτη γλωσσών προς εξαφάνιση δίνει πολλές σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής όσων τη μιλούν, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Είναι μία σύνθετη μελέτη που βοηθά το έργο όχι μόνο των γλωσσολόγων, αλλά και των ανθρωπολόγων.

Γλωσσολόγοι από τη Σουηδία είχαν φτάσει στη Μαλαισία για να μελετήσουν τις γλώσσες που μιλούν οι κάτοικοι, στο πλαίσιο μελέτης των γλωσσών της Ασίας. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι στο ίδιο χωριό υπήρχαν άτομα που μιλούσαν διαφορετική γλώσσα κι έτσι ξεκίνησαν την περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση.

bty (πηγή φωτογραφίας: YouTube)

Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που μιλούν Jedek:  Πρόκειται για 280 άτομα, που ασχολούνται με το κυνήγι και μένουν στα βόρεια της χερσονήσου. Στην κοινότητά τους τα δύο φύλα είναι ισότιμα, τα παιδιά ενθαρρύνονται στο να μην έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις, δεν υπάρχει βία, ούτε νόμοι, ούτε δικαστήρια. Στο λεξιλόγιό τους δεν υπάρχουν ρήματα που να δηλώνουν ιδιοκτησία ή βίαιη αρπαγή ή αγοραπωλησία: αγοράζω, πουλώ, κλέβω, δανείζομαι, μου ανήκει. Αντίθετα πάρα πολλές λέξεις περιγράφουν την ανταλλαγή και τη διαδικασία του να μοιράζεται κάποιος κάτι με άλλους.

Οι προσπάθειες αναβίωσης γλωσσών και διαλέκτων τα τελευταία χρόνια εντατικοποιούνται, καθώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των ειδικών είναι αποθαρρυντικές. Και για να δούμε την πραγματικότητα με αριθμούς: 6000 είναι οι γλώσσες που μιλούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το 80% του πληθυσμού της γης μιλά μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες. Οι μελετητές υπολογίζουν ότι σε περίπου 100 χρόνια 3000 γλώσσες θα πάψουν να υπάρχουν.

———————————–

Διαβάστε επίσης:

Galleria Borbonica: Μία σήραγγα-μουσείο στη Νάπολη: http://www.sinapantima.gr/?p=9664

Βrooks Gibbs: Από θύμα εκφοβισμού, επιτυχημένος ομιλητής για τους τρόπους αντιμετώπισής του: http://www.sinapantima.gr/?p=9456

Χειροποίητες καρδιές για τον μήνα της αγάπης…: http://www.sinapantima.gr/?p=9688

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *