Μαρία Αλιφιέρη: Η γυναίκα που κάνει τις μνήμες μας…μόδα
Η κρίση μας έφερε πιο κοντά στο παρελθόν μας και το παρελθόν της οικογένειάς μας και για έναν ακόμα λόγο, (πέρα από τις οικονομικές διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς). Αρχίσαμε να αξιοποιούμε και να μεταποιούμε οποιοδήποτε παλαιό αντικείμενο. Το Συναπάντημα συνάντησε τη Μαρία Αλιφιέρη που τα τελευταία 20 χρόνια ξεχωρίζει στις…«μεταμορφώσεις» επίπλων, παλιών αντικειμένων και τη δημιουργία ξεχωριστών δερμάτινων χειροποίητων αξεσουάρ.
Συναπάντημα: «Χειροποίητα δερμάτινα αξεσουάρ». Όποιος το ακούει αυτομάτως φαντάζεται ότι θα είναι και ακριβά. Πόσο οικονομικά είναι τέτοια αντικείμενα, όταν η πρώτη ύλη κατασκευής τους είναι ακριβή;
Μαρία Αλιφιέρη: Λόγω του ότι εστιάζουμε στην επιλογή των πρώτων υλών μας και κοιτάμε να είναι σε προσιτή τιμή -για εμάς -χωρίς βέβαια να μειώνουμε την ποιότητά μας, αυτό αυτόματα δημιουργεί πιο οικονομικά προϊόντα για τον καταναλωτή μας.
Συναπάντημα: Η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια. Βλέπετε κάτι διαφορετικό στην αναζήτηση των καταναλωτών την περίοδο αυτή της κρίσης;
Μαρία Αλιφιέρη: Οι καταναλωτές με αφορμή την κρίση έχουν αναγκαστεί να ερευνήσουν περισσότερο την αγορά. Έτσι είναι πιο ενημερωμένοι και με έναν πιο αφαιρετικό τρόπο σκέψης. Εστιάζουν στην ποιότητα του προϊόντος, διότι τα χρήματα που επρόκειτο να ξοδέψουν έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με παλαιότερα.
Συναπάντημα: Σε τι ποσοστό τα προϊόντα σας κινούνται στην εγχώρια και σε τι στη διεθνή αγορά; Ποιες διαφορές εντοπίζετε εσείς στις προτιμήσεις και τις τιμές;
Μαρία Αλιφιέρη: Το ποσοστό είναι περίπου 80% στην εγχώρια και 20% στη διεθνή αγορά! Ακόμα δεν έχουμε παρατηρήσει κάποιες έντονες διαφορές.
Σ: Υπάρχει μια εντονότερη τάση το τελευταίο διάστημα να μεταποιούμε παλιά ρούχα, να φτιάχνουμε τα έπιπλα της γιαγιάς… Θεωρείτε ότι αυτή η «μόδα» ήρθε για να μείνει ή είναι παροδικό φαινόμενο; Τι δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και το συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά;
Μ.Α.: Η μόδα συνάδει με το παρελθόν, τη μνήμη μας και με έναν έμμεσο τρόπο φροντίζει να πηγαίνει παράλληλα μαζί του. Τα αντικείμενα που κουβαλούν μια ιστορία πάνω τους ανέκαθεν προκαλούσαν ενδιαφέρον. Άρα δεν μιλάμε για «μόδα», αλλά για συνειδητοποίηση περισσότερο.
Σ: Μπορεί κάποιος να κοστολογήσει κάποιο παλιό αντικείμενο; Τα χρόνια ή η καλή κατάσταση ανεβάζουν την τιμή;
Μ.Α.: Τα υλικά από τα οποία αποτελείται, η εργασία που έχει καταβληθεί, για παράδειγμα αν είναι χειροποίητο, η ξυλογλυπτική αν μιλάμε για κάποιο έπιπλο και γενικά η φόρμα του αντικειμένου.
Σ: Πολλά προϊόντα σας χρησιμοποιούνται από γνωστούς σχεδιαστές σε επιδείξεις μόδας. Πείτε μας ποια ήταν η καλύτερη συνεργασία σας, η πιο σημαντική στην πορεία σας και ποια η πιο απαιτητική;
Μ.Α.: Όλες οι συνεργασίες ήταν σημαντικές για την πορεία μου, διότι με εμπλούτισαν με γνώσεις και εμπειρίες. Η καθεμιά είχε τις δικές της απαιτήσεις . Με τον Χάρη Άγγελο και τον Μιχάλη Ασλάνη είναι κάποιες απ’ τις συνεργασίες που μπορώ να ξεχωρίσω αυτήν τη στιγμή.
Σ: Πόσες μέρες χρειάζεστε κατά μέσο όρο για να «μεταμορφώσετε» ένα έπιπλο;
Μ.Α.: Από τρεις έως δέκα μέρες, ανάλογα πάντα με την κατάστασή του και το μέγεθος του.
Σ: Οι χειροποίητες τσάντες που φτιάχνετε σε ποιες γυναίκες απευθύνονται;
Μ.Α.: Απευθυνόμαστε σε γυναίκες με στυλ, που έχουν τη δική τους προσωπικότητα και νιώθουν σίγουρες για τον εαυτό τους.
Σ: Τι κάνει ένα αξεσουάρ κλασικό και τι ένα έπιπλο διαχρονικό;
Μ.Α.: Και για τα δύο θα δώσω την ίδια απάντηση. Διαχρονικό και κλασσικό είναι ο,τιδήποτε έχει απλό σχέδιο, ξεκάθαρη φόρμα και εστιάζει στο να χαρίζει λειτουργικότητα και χρηστικότητα στη ζωή μας.
Σ: Ποια παλιά αντικείμενα αξίζει να αναζητήσουμε στο σπίτι του χωριού μας για να αλλάξουμε αισθητά τη διακόσμηση του δικού μας σπιτιού;
Μ.Α.: Κυρίως καρέκλες , σκαμνιά, κάποια τραπέζια και γιατί όχι και παλαιές θήκες μουσικών οργάνων, (οποιαδήποτε πρόταση είναι συζητήσιμη αν και εφόσον μπορεί να υλοποιηθεί).
Σ: Να φανταστούμε ότι το σπίτι σας είναι γεμάτο με έπιπλα και μικρά αντικείμενα που έχετε «μεταμορφώσει»;
Μ.Α.: Ναι, το σπίτι μου είναι ένας μικρός εκθεσιακός χώρος των πραγμάτων που δημιουργούμε στο εργαστήριο. Συνέχεια κρατάω τσάντες μου. Όλα αυτά που φτιάχνω δεν θα μπορούσα να τα περιορίσω μόνο στην επαγγελματική μου ζωή .
—————————————————————————————————————–
Αγαπημένο Συναπάντημα:
Οι γονείς μου! Ήταν καλλιτέχνες , ασχολούνταν με την κηπουρική επαγγελματικά και αυτό αποτέλεσε δυνατό ερέθισμα για εμένα.
Ασχολείστε με κάποια άλλη μορφή Τέχνης;
Μου αρέσει πολύ η μαγειρική με προϊόντα αγνά βιολογικής καλλιέργειας, η ανθοκηπουρική. Ασχολούμαι με την παραγωγή λαδιού λόγω του ότι έχω κάποια ελαιοκτήματα. Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση και τη γεωργία αποτελεί για μένα ενασχόληση με αυτήν τη μορφή τέχνης.
Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού:
Ο καναπές μου που γύρω του υπάρχουν αγαπημένα βιβλία.
Ωραία η ιδέα της μεταποίησης, αλλά πολύ ωραία και τα αξεσουάρ! Συγχαρητήρια στην κυρία Αλιφιερη για το ταλέντο της, αλλά και στο Συναπάντημα που μας δίνει ακόμη και στις διακοπές ιδέες για προσιτή ανανέωση!
ωραία αντικείμενα!μου άρεσε και το τάβλι πολύ!
άλλη μια ωραία συνέντευξη.μου άρεσαν πολύ όσα είδα και διάβασα…
Απλά και ωραία αντικείμενα!μπράβο!
Ωραίες τσάντες!!!
Μου αρέσει πολύ η ιδέα της μεταποίησης ρούχων και “μεταμόρφωσης” των παλιών επίπλων.χαίρομαι που επιτέλους η μόδα φέρνει στην επιφάνεια το ωραίο και κλασικό,το παλιό που αγαπάμε και μας θυμίζει τις ρίζες μας!