/ Προτάσεις / “Στην Επιφάνεια”: Έκθεση και παιδικό εργαστήρι συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων

“Στην Επιφάνεια”: Έκθεση και παιδικό εργαστήρι συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων

mara on March 29, 2019 - 22:17 in Προτάσεις
5 (100%) 2 votes

Η έκθεση “Στην Επιφάνεια” αποτελεί σίγουρα μία μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Στεγάζεται στο κτίριο ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ στον Πειραιά, μας ταξιδεύει στον θαυμαστό κόσμο των ανασκαφών και παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε με τα παιδιά μας για λίγο αρχαιολόγοι- συντηρητές αρχαιοτήτων και να ζήσουμε τη διαδικασία συντήρησης αντίγραφων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στον χώρο αυτό καταλήγουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Εδώ συντηρητές αρχαιοτήτων τα ξεχωρίζουν, τα καθαρίζουν και τα αποθηκεύουν.

Στον πρώτο όροφο σε μία μεγάλη οθόνη προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από την πορεία των έργων για τη διάνοιξη σηράγγων των υπόγειων σταθμών και των ανασκαφών στις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Η βόλτα στην έκθεση περιλαμβάνει ξενάγηση από αρχαιολόγο κι αφήγηση παραμυθιού για τα μικρότερα παιδιά. Στο τέλος της ξενάγησης οι μικροί επισκέπτες καλούνται να καθαρίσουν και να κολλήσουν ένα αντίγραφο σπασμένου αγγείου.

Η Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Επιβλέπουσα ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ Σίσσυ Βουτυρίτσα μίλησε στο Συναπάντημα για την πορεία των έργων και την αξιόλογη δουλειά συντήρησης αρχαιοτήτων στο κτίριο της Ξυλαποθήκης.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές για το έργο μας ξεκίνησαν αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών – υπογραφή της σύμβασης του έργου – το 2012. Όμως οι αρχαιολογικές ανασκαφές γενικότερα στον Πειραιά πραγματοποιούνται από τον 19ο αιώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αστικών Πυλών της πόλης, μέσα στον οποίο βρίσκεται το κτίριο της Ξυλαποθήκης, ξεκίνησε να ανασκάπτεται στα τέλη του 19ου αιώνα και οι τελευταίες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2002-2010.

Στο εργαστήριο συντήρησης που λειτουργεί στο κτίριο της Ξυλαποθήκης έχει μεταφερθεί, συντηρείται και μελετάται το σύνολο των ευρημάτων από τα έργα των επεκτάσεων του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Οι ανασκαφές που έγιναν με αφορμή τα δύο αυτά έργα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στον Πειραιά σε έκταση κι αριθμό ευρημάτων. Τα ευρήματα χρολογούνται σε όλη τη διάρκεια ζωής της αρχαίας πόλης, από την ίδρυσή της τον 5ο αι. π.Χ. έως και τη σταδιακή εγκατάλειψή της τον 6ο αι. μ.Χ. και περιλαμβάνουν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης στην καθημερινή τους ζωή, (κεραμικά σκεύη, μεταλλικά και λίθινα αντικείμενα κι εργαλεία, ξύλινα, κατάλοιπα καρπών που κατανάλωναν), καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών σπιτιών. Σημαντικά στοιχεία κι ευρήματα βρέθηκαν στις ανασκαφές και σε σχέση με τη νεότερη πόλη του Πειραιά, μετά την επανίδρυσή της το 1834.

Γενικά, είναι σαφές ότι τα έργα καθυστερούν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές λόγω των εργαλείων που χρησιμοποιούνται και της μη δυνατότητας ακριβούς πρόβλεψης των ευρημάτων της ανασκαφής, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σπουδαιότητα. Το αν θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση σε κάποιο μεγάλο δημόσιο έργο λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την περιοχή που κατασκευάζεται, το πλήθος και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων κ.α. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η συνεννόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην κατασκευή του μπορεί να ελαχιστοποιήσει την καθυστέρηση, όπως συνέβη στην περίπτωση του έργου της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά”.

Η έκθεση “Στην Επιφάνεια” και το εργαστήριο συντήρησης στην Ξυλαποθήκη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της “Αττικό Μετρό ΑΕ” στο πλαίσιο του Έργου της Επέκτασης της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ:

Διεύθυνση: Πύλης 8, Αρχαιολογικός χώρος Αστικών Πυλών, 18532 Πειριάς

Τηλέφωνο: 210 412 7154

efadyat@culture.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 09.00-17.00

Πέμπτη- Παρασκευή 12.00- 20.00

Τρίτη κλειστά

Παραμένει κλειστό στις επίσημες αργίες

Για εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαθητών καλείτε στη γραμματεία της έκθεσης: 210 412 7154

Στην έκθεση υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ


Διαβάστε επίσης:

Ανανεώνουμε το παιδικό δωμάτιο με δικές μας κατασκευές: http://www.sinapantima.gr/?p=9720

Η δασκάλα που δημιουργεί φορέματα με ζωγραφιές παιδιών από όλο τον κόσμο: http://www.sinapantima.gr/?p=10151

Γάμος ή βάπτιση με θέμα το ηλιοτρόπιο: http://www.sinapantima.gr/?p=10769

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Comments are closed.